dump multi-volume

átnevezgetés nélkül

Ha FreeBSD rendszerrel UFS fájlrendszert használunk, biztosan találkoztunk a dump paranccsal. Ha mégsem, érdemes vetni rá egy pillantást (kézikönyvben vagy Warren Block oldalán jó bevezetőt találsz).

Elképzelhető, hogy HDD/SSD-re történő dump esetén is méretre akarod vágni a fájlokat, és nem akarod folyamatosan átnevezni a dump-fájlokat. Ilyen hasznos eset lehet, ha a fájlrendszeren korlátozott egy fájl mérete (a FAT-on kívül van még ilyen, mindennapos használatban?), vagy esetleg fel akarod tölteni valahova, ahol korlátozott egy fájl mérete (vagy csak mert egyszerűbb 20 darab 100 megás fájlt töltögetni, mint 1 darab 2 gigás fájlt).

Az alábbi parancs (amit saját igényeink szerint lehet változtatni) ezt megoldja:

dump -h 0 -B102400 -C16 -Luf $(jot -w/var/dump/dump_%03d.dump -s , 100 1) /dev/sda1

A lényegi rész nyilván a jot, de aki inkább a seq-t szereti, azzal is megoldhatja. A fenti jot-parancs 1-től 100-ig kiírja a számokat, elválasztóként a vesszőt használva (-s ,), ui. a dump parancs így várja.

A dump így 100 Mb-s fájlokat hoz létre, a /var/dump könyvtárba, dump_001.dump, dump_002.dump, stb. nevekkel. Ha 100 fájlnál többet hozna létre, kérdezni fog - persze a jot paramétereként 999 is megadható, illetve a blokkméret (-B, kb-ban) növelhető.