Webhelyek gyorsasága

Mitől lesz egy honlap megjelenítése gyors?

Frontend optimalizálás

A frontendet talán a legegyszerűbb optimalizálni, mivel kevés egyéb függősége van. Ebben a tekintetben érdemes megnézni - a már kissé koros, de továbbra is érvényes - írást a Yahootól.

Mint ahogy a Yahoo is írja, sokkal fontosabb a lekérések számának csökkentése, mint a méretcsökkentés, hiszen mobilinterneten sokszor rendelkezésre áll kellő sávszélesség, azonban a késleltetés elérhet akár egy másodpercet is. Egy egy másodperces késleltetés esetén egy oldal betöltés hosszú tíz másodpercekbe is telhet.

Ezt érzékelteti az index.hu főoldalának betöltése a GTMetrix kanadai szerveréről.

SASS/SCSS

A SASS vagy SCSS (kinek melyik szintaxis tetszik jobban) egy olyan nyelv, amit egy fordító CSS-é alakít át. Amellett, hogy kellemes funkciókat ad hozzá a nyelvhez, mint például változók, az az előnye is megvan, hogy az összes forrásfájlt egyetlen CSS fájlba tömöríti.

JavaScript optimalizálás

A CSS mintájára természetesen a JavaScript modulokat is kezelhetjük Bowerrel, és tömöríthetjük például uglify.js-el. Ez azonban önmagában nem a gyors weboldal titka.

Egy ügyféloldal optimalizálása során vettem észre, hogy a külső szolgáltatók által biztosított embed kódok (pl. Twitter box, stb) nem feltétlenül optimálisak. Egy-egy ilyen embed code szerencsétlen esetben egy-két másodpercet is rátehet az oldal betöltődésre. Ugyan a felhasználó már olvashatna, de látja, hogy a böngésző még teker. Ez azért problémás, mert a felhasználók megszokták, hogy az oldal betöltése után még történik valami, pl. megjelenik a cookie policy bar, ami mozgatja a tartalmat, megszakítva a folyamatot.

Éppen ezért a JavaScript optimalizálásnak három nyitja van:

  1. Amikor csak lehet, a külső forrásból származó információkat a háttérben kell lekérni és lehetőség szerint rögtön az oldal forrásába beépíteni. Ha például egy Twitter feedet kérünk le, akkor a szerver oldali API-t használva frissítsük 15 percenként, ne hagyatkozzunk a Twitter JavaScript kódjára. (Ez megment minket az EU által megkövetelt cookie policy bonyolódásától is.)
  2. Ha már valamilyen embed kódot használunk, nézzük meg, nem ágyazható-e be közvetlenül, tömörítve a saját JavaScript kódunkba. Én így tettem például a Piwik tracking kóddal, ami megkímélte a böngészőket egy fölösleges requesttől az oldal betöltődése után. Ezt a problémát még súlyosbítja, amikor az "embed kód" semmi mást nem csinál, csak beszúr egy script taget. Erre sokszor semmi szükség, nézzük meg, nem tudjuk-e helyettesíteni egy saját, optimálisabb kóddal! (Emlékeztetőül: a szolgáltatók által biztosított kód célja az, hogy a lehető legtöbb helyzetben működjön, ezért hajlandóak beáldozni némi teljesítményt.)
  3. Ügyeljünk a CPU használatra! Természetes, hogy a fejlesztői gépünkben kellő mennyiségű RAM és CPU van, de vagy próbáljuk ki az oldalunkat egy két generációval ezelőtti gagyi mobiltelefonon, vagy legyünk észnél a JavaScript kódok írásánál.

Képek optimalizálása

Remélhetőleg ma már mindenki hallot a CSS sprite-okról, ahol több képet összecsomagolunk egybe és CSS-el pozicionáljuk a háttérbe, ezzel megtakarítva több tucatnyi requestet. Erről a technikáról nem is szeretnék beszélni.

Egy másikról viszont igen. Ma már szerencsére minden böngésző támogatja a data uri-kat. Ennek segítségével magába a CSS-be ágyazható be kép anélkül, hogy ez bármilyen hátránnyal járna (feltételezve, hogy a kép kellően kicsi). Én így tettem a háttérképpel, hiszen mindenképpen szükség van rá, teljesen fölösleges külön elküldeni. Itt mindig mérlegelni kell, hogy az adott képre tényleg szükség van-e, vagy esetleg mégis csak előnyösebb külön tartani.

Ha már a képeknél tartunk, érdemes megfontolni, hogy az adott háttérkép nem cserélhető-e le egy CSS3 effekttel. Néhány böngészőben ugyan nem fog megjelenni, de egy árnyékolás hiánya nagyon sok esetben még nem rontja számottevően a böngészési élményt, azonban rengeteg fölösleges lekérdezéstől menthet meg minket.

Megjelenítendő egyéb kép optimalizálása: az ImageMagick programcsomag convert parancsa képes elvégezni:

convert -strip input.jpg output.jpg

Ezzel jelentős méretcsökkenést érhetünk el.

Képek listázásakor (albumok, bélyegképek) érdemes a kép méretét megadni, így a böngésző nem fogja újrarajzolni az egész oldalt, amikor a kép betöltődött, és már tudható a kép mérete. Ekkor a

convert -resize 64x64^ -gravity center -extent 64x64 input.jpg output.jpg

parancs lehet hasznos. Ezzel egy 64x64-es bélyegképet készíthetünk, nem megfelelő arányú eredeti kép esetén széleket fog levágni (részletes magyarázat itt).

Óvatosan a CDN-nel

Nagyon sok eszköz azt fogja javasolni, hogy a statikus tartalmainkat tartsuk CDN-en. Ez azonban kisebb oldalak esetén, különösen Magyarországon, nem feltétlenül előnyös.

Ennek két oka van. Az első a CDN-ek működéséből adódik. Ha egy erőforrást sokáig nem kértek le, a CDN eldobja azt, és igény esetén újra kéri az "origin" szervertől. Ez természetesen időbe telik, ami nálam egy laza másodpercet dobott az oldal betöltési idejére. Valamennyire ez néhány szolgáltatónál kiküszöbölhető, de látni fogjuk, hogy ennek ellenére semmi értelme.

A másik ok Magyarország speciális helyzete. Nagyon sok oldal csak és kizárólag lokális piacra készül, tehát Magyarországra. Magyarországon az internet felépítése olyan, hogy a Budapest Internet Exchangen keresztük a szolgáltatók ingyenesen cserélhetnek ki adatot egymással, ezért a magyarországi forgalom hagyományosan nagyon olcsó. A nemzetközi forgalom viszont ezzel szemben nagyon drága, ezért a szolgáltatók többsége csak nagyon kevés kapacitást vesz ebbe az irányba. Namost, a CDN szolgáltatók közül (tudtommal) nagyon kevésnek vagy egyiknek sincs közvetlen lába a BIX-en, ezért egy igen érdekes helyzet állhat elő. Ha példának okáért egy vidéki szolgáltató éppen ezen a ponton spórolt, könnyen lehet, hogy az oldalunk statikus tartalmai a délután csúcsforgalomban ácsorognak, ahelyett hogy a BIX-en keresztül gyorsan betöltődne.

Használjuk az eszközöket!

Ma már rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre a frontend teljesítmény növelésére, ilyen például a PageSpeed vagy az Yslow. Használjuk őket!

Backend optimalizálás

A backend kétség kívül a munkaigényesebb optimalizálási folyamat, azonban itt sem minden feltétlenül nehéz. Sajnos a jó teljesítmény mellé sokszor az is társul, hogy nem fogunk mentesülni az alól, hogy saját fizikai vasat vegyünk vagy béreljünk és megfizessük az ehhez értő rendszergazdát.

A helyes webszerver választás

Ha Linux/UNIX platformon mozgunk, hagyományosan Apache HTTPd fut a szolgáltatásaink alatt. Ez a webszerver azonban amellett, hogy igen csak koros, küzd egy csomó problémával, például régről megmaradt funkciókkal, amik rontják a teljesítményt, de nem lehet megszabadulni tőle, mert akkor kaszás lázadás lesz.

Éppen ezért érdemes az olyan webszerverek irányába nézelődni, amik eleve arra a feladatra készültek, hogy több tízezer párhuzamos kapcsolatot szolgáljanak ki és a lehető leghatékonyabban lapátolják a biteket a merevlemezről. Az egyik ilyen szerver az nginx.

Mondanom sem kell, hogy a csupaszításnak áldozatul esik néhány kényelmi funkció is. Az egyik ilyen a .htaccess támogatás (ami borzasztó hátrányos a teljesítményre nézve), valamint a közvetlen PHP integráció is. Ez utóbbi helyett kénytelenek leszünk PHP-FPM-et használni.

A PHP szindróma

A PHP egy igen hasznos eszköz és személy szerint a kedvenc nyelvem webes feladatokra. Egy komoly gonddal azonban küzd: hogy minden lekérdezésre újra és újra le kell futtatni az összes programkódot. Ez természetesen időbe kerül, így nem nagyon látunk olyan komoly weboldalt, ami 300 ms-nél kevesebb idő alatt tudná teljesíteni az első requestet. A probléma sajnos sokkal súlyosabb lett a modern PHP frameworkök megjelenésével, amik megpróbálnak egy általánosított megoldást nyújtani a teljesítmény rovására.

Ezzel szemben a jól megírt Java vagy Python motoroknak optimális esetben csak elő kell kapniuk a memóriában levő, már legenerált változatot, és ki kell tolniuk a kimenetre.

Szerencsére PHP-val erre van megoldás. Ha úgy tetszik, a statikusan kiszolgálható tartalmakat előre kigenerálhatjuk egy könyvtárba .html kiterjesztéssel, és rávehetjük a webszervert, hogy ha létezik, ezt a változatot szolgálja ki. Ennek a tovább fejlesztett változata az olyan statikus oldal generátorok, mint például a Jekyll vagy a Sculpin.io.

Ezek a megoldások természetesen mind feltételezik, hogy nincs olyan üzleti igényünk, ami minden oldal lekérdezéskor változást kíván meg.

Mérés

Sokszor sajnos hiába mondom: ha optimalizálunk, mérni, mérni, mérni. Rengetegen teljesen téves úton indulnak el, amikor megpróbálnak egy látszólag lassú funkciót vérverejtékkel optimalizálni, amikor egy másik funkciót, ami ugyan gyors, de több ezerszer fut le, sokkal könnyebb lenne.

Ha programkódról van szó, akkor ezt a feladatot látják el a Cachegrind eszközök, amig megmutatják, hogy miből mennyi futott és mennyi időbe telt.

Zárszó

Nehéz tanácsot adni optimalizálás témakörében, mert sokszor az üzleti igények felül írják az ilyen irányú igyekezetet, azonban néha van olyan helyzet, amikor meg lehet győzni a döntéshozót, hogy nem kell oda az a funkció.

Amikor pedig optimalizálni kell, ismerjük meg az eszközeinket: nézzük meg, mit árul el a böngésző, próbáljuk ki mobilneten az oldalunkat, esetleg szándékosan lassítsuk le a kapcsolatot. Így sokkal nyilvánvalóbb lesz, hogy hol vannak a szűk keresztmetszetek.

Tapasztalatom szerint az emberek a következők teljesülése esetén éreznek gyorsnak egy oldalt:

(alap forrás, Pásztor János)
Creative Commons Attribution NonCommercial ShareAlike 3.0 licenc