Adóbevallás

Egyéni vállalkozó (36 óra mellett) adóbevallása

Néhány sorban igyekszem összeszedni, hogy egy egyéni vállakozó adóbevallásában (ha saját maga készíti) mire figyeljen, hogyan jönnek ki a bűvös számok.

2018-tól már egyéni vállalkozók is készíthetik bevallásukat az eSZJA segítségével. Véleményem szerint sokkal barátságosabb, áttekinthetőbb, mint az ÁNYK program. A szövegben szereplő sorok hivatkozásai is az eSZJA-ban található sorhivatkozások.

 1. A nyereség összege a bevételEV-21 csökkentve a kiadásEV-49, EV-54-sal és az esetlegesen előző évekről áthozott veszteségEV-62 összegével:

  nyereség = bevétel − (kiadás+veszteség)

  Az eredmény a Módosított vállalkozói adóalapEV-66 sorban jelenik meg.

 2. Az automatikusan számolt Vállalkozói személyi jövedelemadó módosított összegeEV-75 összege a nyereség 9%-a:

  VSZJA = nyereség×0,09
 3. A nyereséget csökkentjük ezzel az értékkel, majd ennek a csökkentett értéknek a

  • 15%-a fizetendő még személyi jövedelemadóként (ezt az automatikusan számolt összeget a Vállalkozói személyi jövedelemadó módosított összegeEV-75 sorban találjuk meg)
  • illetve 14%-át egészségügyi hozzájárulásként

  Az egészségügyi hozzájárulást nekünk kell beírni a A magánszemély 14%-os hozzájárulásaEV-290 sorba, ezen belül a További kötelezettség rovatba.

 4. Ha maradt még veszteség, akkor ne felejtsük a A korábbi évekről áthozott, még el nem számolt elhatárolt veszteség összegeEV-82 sorba beírni!

 5. A bevallás következtében fizetendő összegek az Egyenlegek pontban találhatóak meg. Az adónemkód alapján a megfelelő számlaszámra be is fizethetünk mindent.

A helyi iparűzési adót (HIPA) az Önkormányzati Hivatali Portolán keresztül lehet bevallani.

(Módosítva: 2019-05-30 16:20:58Z )